Aanbieding!

Vrije val.

2,50

Beschikbaar!

Categorie:

Beschrijving

Jana Frey

nieuw

Marie is vijftien en vindt zowel op school als thuis goed haar draai. Als haar klasgenoot Leon – die ze al van jongsaf kent en haar beste vriend is – optrekt met een nieuw meisje op school, wordt Marie erg onzeker. Ze voelt de vertrouwde grond onder zich wegzakken en heeft geen houvast meer. Ze leert andere jongeren kennen die haar ‘helpen’; ze geven haar drugs om het leven beter aan te kunnen. Al snel kan Marie niet meer zonder en raakt ze totaal vervreemd van haar ouders en vrienden. Ze raakt in een vrije val…

Dit is geen opwekkend verhaal, maar wel levensecht en geloofwaardig. Een kwetsbare vijftienjarige die door enkele teleurstellingen haar greep op de wereld verliest en daardoor heel ontvankelijk wordt voor de verleiding van drugs die haar het leven draaglijk en mooier zouden moeten maken. Wat Marie niet inziet op dat moment is dat ze zich eigenlijk helemaal terugtrekt uit de wereld om in een andere wereld te stappen en dat de overgang terug naar het gewone leven telkens heel erg tegenslaat. Het verhaal is ook helemaal vanuit het standpunt van Marie, in de ik-vorm, geschreven waardoor je als lezer haar kijk op het leven krijgt en het voor de beoogde leesgroep herkenbaar overkomt.
De auteur weet de gevoelens en twijfels van Marie treffend te verwoorden; haar omgang met medeleerlingen; haar opstandigheid tegenover haar ouders die haar (volgens haar) niet begrijpen en (ook volgens haar) vreselijk saai zijn. Ze vindt heel haar leven saai, zichzelf incluis, en daarom vlucht ze weg in de roes van de drugs.
In een proloog is Marie zelf aan het woord, waarin ze terugkijkt naar hoe het allemaal begonnen is. In een epiloog wordt in het kort verteld hoe het verder gaat met Marie. Deze stukjes zijn in een heel andere stijl dan het verhaal zelf geschreven en hoewel ze noodzakelijk zijn voor het verhaal komen ze niet helemaal tot hun recht.
Enkele typisch Duitse omstandigheden kunnen wat vreemd overkomen maar zijn zeker niet storend.
Beslist de moeite waard om te laten zien wat drugs in het leven van een jongere kunnen aanrichten.

13+